Zes dingen van QbiQ Wall Systems die je nog niet wist over de dikte van glas

Published by

Posted on 4 januari 2023

Dankzij glas in een systeemwand geef je natuurlijk licht de ruimte. Glas heeft, afhankelijk van de toepassing, de eisen en de samenstelling een wordt gekozen voor glas van een bepaalde dikte. In dit artikel zes dingen die je nog niet wist over de dikte van glas.

Glas met een laagje folie

Allereerst is het goed om te weten dat QbiQ in de meeste gevallen gelamineerd glas levert, wat inhoudt dat er een transparante folie tussen twee glaspanelen is aangebracht. Een folie voorkomt dat er bij een breuk gevaarlijke scherven ontstaan. Het glas blijft dan namelijk vastzitten aan de folie. Akoestisch dempende folie zorgt ervoor dat er minder geluid door het glas kan treden. Naast gelamineerd glas levert QbiQ ook gecombineerd glas, rookwerend glas en brandwerend glas.

Verschillende diktes

Glas kan geleverd worden in verschillende diktes, de aanbevolen dikte hangt af van verschillende factoren. Zo leveren we bijvoorbeeld 4.4.2-glas, dat betekent twee glazen panelen van vier millimeter dik met daartussen folie. Het cijfer 2 geeft in dit geval niet de dikte aan, maar geeft aan dat het glas gelamineerd is. De folie heeft een dikte van 0,67 millimeter waardoor dit glas een totale dikte van 8,67 millimeter heeft. Meestal wordt 6.6.2-glas gebruikt, omdat je daar niet zomaar doorheen loopt. Dankzij de akoestisch dempende folie ben je met dit glas verzekerd van akoestisch comfort. Het dikste glas is 10.10.2-glas, waardoor je een ruit van 20,67 millimeter dik hebt.

Gecombineerd glas

Wil je echt akoestisch comfort? Dan raadt QbiQ aan om wanden toe te passen met dubbele glazen panelen. Meestal wordt er gekozen voor 6.6.a.2-glas, waarbij tussen de twee 6.6.a.2-panelen een spouw wordt gehouden van ongeveer 80 millimeter. Dit is behoorlijk effectief als het gaat om het isoleren van geluid.

Doorvalveilig glas

De aanbevolen dikte van het glas is afhankelijk van de hoogte en de locatie van het glas. Wanneer je een paneel wilt van hoger dan drie meter, kun je het beste kiezen voor minimaal 8.8.2-glas. Hoe dikker het glas, hoe stabieler, steviger en veiliger. Maar wanneer er sprake is van bijvoorbeeld een vide, dan is 10.10-glas noodzakelijk. Dit geldt al bij een vide van 1 meter hoog. En dit is geen overbodige luxe wanneer je wilt voorkomen dat iemand balustrade en al naar beneden valt.

Rookwerend glas

In het Bouwbesluit van vorig jaar is opgenomen dat in gebouwen waar geslapen wordt, zoals ziekenhuizen en kinderopvanglocaties, rookwerende wanden worden geplaatst. Daarvoor levert QbiQ S200 of SA-gecertificeerd glas in de rookscheidende wanden. Het is dan niet brandwerend, maar voorkomt wel dat mensen rook inademen. S200- of SA-glas wordt geleverd in verschillende diktes, waarbij ook naar akoestisch dempend vermogen, mate van rookwerendheid en stabiliteit wordt gekeken.

Brandwerend glas

Naast rookwerend glas, levert QbiQ ook brandwerend glas in gecertificeerde, brandwerende wanden. Dit glas kan ook in deuren geplaatst worden en bestaat over het algemeen uit meerdere lagen. Deze panelen zijn vaak 20 tot 28 millimeter dik en tussen de lagen is een transparant schuim aangebracht. Zodra de wand te warm wordt, zet het schuim op en wordt het wit waardoor de zijkanten nog eens extra afgedicht worden. Afhankelijk van de eisen kan dit glas 30 tot 60 minuten brand weren zonder te breken. Daarnaast mag het glas geen warmte transporteren naar vluchtroutes, zodat mensen op de vlucht veilig het gebouw kunnen verlaten.

Meer weten?

Wil je meer weten over het glas dat QbiQ levert in de systeemwanden of ben je op zoek naar advies? Maak gebruik van onze contactpagina, of bel ons via telefoonnummer: (088) 50 10 500.