Terugblik December Lecture

Published by

Posted on 2 januari 2020

Buiksloterham: What’s going on?

Van no-go-area naar hotspot in slechts een paar jaar: het kan in Buiksloterham. Zoveel werd duidelijk tijdens de decemberbijeenkomst in Oumuamua – het hippe pop-up restaurant annex club aan de Asterweg. De bijeenkomst was levendig, op deze plek waar ‘hier en nu’ zo belangrijk is (want over een paar weken is het allemaal weg) en voor het netwerk van de Architecten Showroom Amsterdam een mooie plek om het te hebben over goede voornemens voor de nabije toekomst.

De ontwerpers van Oumuamua – Space Encounters: ‘We wilden altijd al een kroeg hebben’ – deden de aftrap van het programma met een verhaal over de geschiedenis van Buiksloterham. Joost Baks liet een interessante reeks foto’s en stadsplannen zien. Buiksloterham hoorde er nooit helemaal bij, maar was altijd onder de aandacht. Als het aan Johan van Hasselt (en zijn plannen voor het kanaal) had gelegen, was Buiksloterham een eeuw geleden het centrum van Amsterdam geworden.

Rolf van der Leeuw van Space Encounters vertelde vervolgens welke plannen het bureau allemaal in het gebied heeft gerealiseerd – tijdelijke en permanente gebouwen – en wat er nog op stapel staat. Bijzonder om te zien hoe het bureau omgaat met de referenties die zijn opgehaald uit de geschiedenis van Buiksloterham.

Marc Koehler Architects is gevestigd aan de Grasweg: de architecten zitten dagelijks midden in de bouwactiviteiten van dit stukje Amsterdam-Noord. Eric Thijssen vertelde over de plannen inmiddels zijn gerealiseerd – zoals bijvoorbeeld de Superlofts vlakbij het Johan van Hasseltkanaal – en de plannen Republica en Poppies die nu op het punt staan om in uitvoering te gaan. Eric ging ook in op het fenomeen Open Bouwen: Marc Koehler is initiatiefnemer van OpenBuilding.co, een groep van architecten en ingenieurs die de principes van Johan Habraken gebruiken om flexibele, circulaire gebouwen te maken met een hoge mate van bewonersparticipatie. Tijdens het World Architecture Festival begin december vonden de Open Building Summit & Keynote plaats – Eric liet daar een korte samenvatting van zien.

Na de korte pauze nam geboren-Amsterdammer-maar-nu-overtuigd-Rotterdammer Robert Winkel van Mei Architects & Planners het woord om te vertellen over Max & Moore: het kantoorgebouw dat in de loop van 2020 zal gaan verrijzen op de plek van Oumuamua. Peper en zout, licht en donker: Max & Moore wordt een energieneutraal gebouw vol contrasten en met veel aandacht voor de openbare ruimte. Robert liet ook andere plannen van het bureau zien, waaronder een aantal projecten dat industrieel erfgoed combineert met nieuwbouw. Het publiek in Oumuamua kreeg de primeur van een gebouw dat hij zelf ontwikkelt in Rotterdam: een woongebouw volgens de principes van Open Bouwen, volledig uitgevoerd in hout en met een overvloed aan groene terrassen.

Na afloop van de presentaties ging de discussie met het publiek vooral over de projectoverstijgende schaal van de plannen voor Buiksloterham: hoe maak je een gebied met zoveel nieuwe plannen op compacte percelen leefbaar en toegankelijk? Ook voor de architecten op het podium is dit een punt van zorg. Communities bouwen, het maaiveld publiek toegankelijk en aantrekkelijk maken, zorgen voor aansluiting met de context: dat zijn belangrijke stappen om een plan te laten verankeren in een nieuw woon-/werkgebied als Buiksloterham. De gemeente zal een belangrijke rol moeten spelen bij de inrichting van de openbare ruimte en de infrastructuur. Dat zou hoog op het lijstje van goede voornemens moeten staan voor 2020 en de jaren daarna!

Voor modereren en verslaglegging, onze dank aan:

Caroline Kruit, DAX Creative Company