Tarkett en Note Design Studio presenteren circulaire economie in de praktijk 

Published by

Posted on 16 juni 2021

Op 2 juni introduceerde Tarkett ‘Ateljé’, de nieuwe showroom in Stockholm, ontworpen in samenwerking met Note Design Studio. De ruimte is opgezet als een forum, waar gesprekken over duurzaamheid en design worden gefaciliteerd en laat zien hoe circulaire economie in de praktijk wordt gebracht.

“Met Tarkett Ateljé willen we de holistische aanpak laten zien die nodig is voor circulaire transformatie. Dit heeft ons gedreven om een nieuw type showroom te ontwerpen die meer is dan alleen een materiaalbibliotheek. In plaats daarvan is het een plek die demonstreert hoe design en duurzaamheid op elkaar inwerken en hoe circulaire economie van woorden in daden veranderen”, aldus Kerstin Lagerlöf, marketing manager voor Tarkett Zweden en Noorwegen.

Van theorie naar praktijk
De overgang naar een circulaire economie vraagt om een synergie tussen duurzaamheid, design en de maatschappij. Om te laten zien hoe circulaire economie in de praktijk werkt, brachten Tarkett en Note Design Studio gigantische zakken gevuld met gerecyclede grondstoffen van twee verschillende projecten mee naar het Ateljé. Eén van de zakken is gevuld met gerecycled granulaat van een oude vloer bij IKEA Västerås, dat hergebruikt gaat worden voor nieuwe vinylvloeren. De andere zak is gevuld met garen dat is gerecycled uit een kantoor en waar nieuwe tapijttegels van gemaakt zullen worden. Note heeft de ruimte ontworpen met circulaire economie als belangrijkste uitgangspunt. Het gebruikte materiaal is afkomstig van gebruikte producten van Tarkett, die nu worden gepresenteerd als onderdeel van de Circular Selection. Deze collectie zal uitbreiden naarmate meer producten volledig recyclebaar worden.

Ketensamenwerking  voor een circulaire economie
“Recycling is een kritieke factor voor het bereiken van de klimaatdoelstellingen. Voor elke vierkante meter vinylvloer die we recyclen, wordt de CO2-uitstoot met 10 kg verminderd. Recycling is complex; de hele keten van sloop, transport en sorteren, samen met de eigenlijke recycling, is een nauwgezet proces. Maar als niemand eist dat de vloer gerecycled moet worden, gebeurt er niets. Alle belanghebbenden moeten meedoen om circulaire transformatie in de praktijk mogelijk te maken”, zegt Dag Duberg, duurzaamheidsmanager Scandinavië bij Tarkett.

Duurzaam ontwerpen
Tarkett Ateljé wordt een forum voor interactie voor belanghebbenden in de ontwerp- en bouwgemeenschap. Het idee achter de ruimte en de manier waarop deze tot stand komt, is een voorbeeld van de Tarkett Human-Conscious Design™ filosofie. Dit houdt in dat binnenruimtes de mensen die ze gebruiken moeten ondersteunen, inspireren en verbinden, en tegelijkertijd rekening moeten houden met de impact op de planeet.

“Het ontwerp is eigentijds, innovatief en functioneel. Voor ons was het spannend om Tarkett te helpen een platform te creëren voor het verspreiden van ideeën en idealen waar we allebei sterk in geloven”, zegt Johannes Karlström, interieurarchitect en medeoprichter van Note Design Studio.

 

Over Tarkett
Met een geschiedenis van 140 jaar is Tarkett een wereldwijde leider in innovatieve vloer-en sportoppervlakoplossingen, met een netto-omzet van €3 miljard in 2019. Met een breed scala aan producten, waaronder vinyl, linoleum, tapijt, rubber, hout en laminaat, kunstgras en atletiekbanen bedient de groep klanten in meer dan 100 landen wereldwijd.

Met circa 12.500 medewerkers en 33 productielocaties verkoopt Tarkett dagelijks 1,3 miljoen vierkante meter vloerbedekking voor ziekenhuizen, scholen, woningen, hotels, kantoren, winkels en sportvelden. De Groep is toegewijd aan “Doing Good. Together”, heeft een eco-innovatiestrategie geïmplementeerd gebaseerd op Cradle to Cradle®-principes, en stimuleert de circulaire economie, met als uiteindelijke doel een bijdrage te leveren aan de gezondheid en het welzijn van mensen en het behoud van het natuurlijke kapitaal.

Tarkett is genoteerd op Euronext Parijs (compartiment B, ISIN: FR0004188670, ticker: TKTT) en is opgenomen in de volgende indexen: SBF 120 en CAC Mid 60.

 

Voor meer informatie:

Website www.tarkett.nl

https://professionals.tarkett.com/en_EU/

LinkedIn /Tarkett

Twitter @Tarkett_NL

Facebook /TarkettNederland

Instagram /TarkettNederland