Primeur in de industrie: Tarkett’s CO2-calculator houdt rekening met de gehele levenscyclus van een vloer

Published by

Posted on 27 juli 2022

Waalwijk, 19 juli 2022 – Tarkett introduceert een gebruiksvriendelijke CO2-calculator om klanten in alle sectoren volledige transparantie te bieden over de voetafdruk van hun vloerbedekking. De calculator biedt nauwkeurige gegevens om de CO2-impact te berekenen over de volledige levenscyclus van een product. Door gebruik te maken van geverifieerde informatie van de Environmental Product Declaration (EPD): een document met informatie over de milieu-impact van bouwmateriaal.

De bouwsector en architecten geven aan hun CO2-uitstoot van de huidige activiteiten met minstens 40 procent te moeten verminderen, om de uitstoot voor actieve projecten te compenseren per 2030. Dit vormt een grote uitdaging. De CO2-calculator helpt door nauwkeurig inzicht te bieden in de impact van vloermaterialen, om weloverwogen beslissingen te nemen die voldoen aan hogere duurzaamheidsnormen”, zegt Edouard de la Cotardière, Vice President Marketing and Digital, bij Tarkett EMEA.

Volledige voetafdruk berekenen
De CO2-calculator berekent de voetafdruk van een project in twee stappen. Selecteer als eerste de desbetreffende vloerencollectie van Tarkett en voer vervolgens zowel de productoppervlakte als de levensduur van een gebouw in. De resultaten houden rekening met de CO2-uitstoot tijdens elke fase van de levenscyclus van een vloer: de materiaalwinning, het transport, het energieverbruik tijdens het productieproces, het gebruik én uiteindelijk recyclen van het product. Tarkett is de enige vloerenfabrikant in Europa die linoleum, tapijttegels en vinyl na gebruik closed-loop kan recyclen.

 

“De CO2-calculator stimuleert aannemers om te verduurzamen en zich aan te sluiten bij het Tarkett ReStart® terugname- en recyclingprogramma van vloeren. Eén van onze belangrijkste initiatieven op het gebied van circulaire economie. Wanneer je namelijk kijkt naar de productlevenscyclus behaal je veel winst met recycling, doordat er geen nieuwe grondstoffen gebruikt worden voor nieuwe vloeren en het voorkomt verbranding van gebruikt materialen. Échte circulariteit is voor ons en een groeiend aantal partners dé manier om de ecologische voetafdruk te verkleinen”, voegt Edouard de la Cotardière toe.

Zo berekent de calculator bijvoorbeeld dat het recyclen van 2.500 m² AirMaster® Salina Gold-tapijttegels van Tarkett, de CO2-uitstoot bespaart van bijna 500 retourvluchten tussen Parijs en London.

Circulaire initiatieven
Tarkett is zich bewust van het effect dat vloerbedekkingen hebben op de planeet en streeft ernaar om deze impact te verminderen. Als antwoord op de gedeelde milieu-uitdagingen in de bouwsector biedt Tarkett diverse initiatieven. De CO2-calculator is de nieuwste stap in Tarkett’s ambitie om de CO2-voetafdruk van de sector te verkleinen. De calculator bouwt voort op eerdere duurzame initiatieven van Tarkett, waaronder het ReStart® terugname- en recyclingprogramma, de Circular Selection (verzameling van alle circulaire vloeren van Tarkett) en het Carbon Conscious Programme.

 

Over Tarkett
Met een geschiedenis van 140 jaar is Tarkett een wereldwijde leider in innovatieve vloer- en sportoppervlakoplossingen, met een netto-omzet van €2,8 miljard in 2021. Met een breed scala aan producten, waaronder PVC-vloeren, linoleum, tapijt, rubber, hout en laminaat, kunstgras en atletiekbanen bedient de Groep klanten in meer dan 100 landen wereldwijd.

Met circa 12.000 medewerkers en 34 productielocaties verkoopt Tarkett dagelijks 1,3 miljoen vierkante meter vloerbedekking voor ziekenhuizen, scholen, woningen, hotels, kantoren, winkels en sportvelden.  De Groep neemt het voortouw door zich in te zetten voor een circulaire economie en zijn CO2-uitstoot te verminderen. De bijbehorende geïmplementeerde eco-innovatiestrategie is gebaseerd op de principes van Cradle to Cradle®, helemaal in lijn met de Human-Conscious DesignTM aanpak van Tarkett. Het is uiteindelijk het doel een bijdrage te leveren aan de gezondheid en het welzijn van mensen, en het verduurzamen van natuurlijk kapitaal.

Voor meer informatie
Denise van Keulen, Communication Manager Commercial bij Tarkett Benelux:
Denise.vanKeulen@tarkett.com

Website           www.tarkett.nl
                        https://professionals.tarkett.com/en_EU/
LinkedIn          /Tarkett
Twitter             @Tarkett_NL
Facebook        /TarkettNederland
Instagram        /TarkettNederland

Voor verdere persinformatie, beeldmateriaal of een interview kunt u contact opnemen met Maud van der Elsen van TEAM LEWIS:
tarkettnl@teamlewis.com
+31 (0)40 – 235 4600
www.teamlewis.com