17/12: December Lecture – Buiksloterham; What’s going on?

Published by

Posted on 12 november 2019

Foto: Impressie van verschillende Open Building projecten in de wijk Buiksloterham, Amsterdam. Render door WAX, Den Haag.

In Buiksloterham (waar je 10 jaar geleden niet wilde zijn toch?) ontstaat een dynamische, hippe stadswijk waar wonen en werken in rap tempo wordt vormgegeven. De ambitie op het gebied van circulariteit is hoog, de randvoorwaarden zijn op zijn minst uitdagend! Welke rol speelt de gemeente Amsterdam?

Maar liefst 3 betrokken architectenbureaus presenteren hun visie op ‘What’s going on in Buiksloterham’ en laten zien welke projecten er gerealiseerd zijn of gaan worden.

Aanmelden voor het evenement kan hier.

 

Het woord is aan:

– Space Encounters, Joost Baks;

Oumuamua en andere projecten in de Buiksloterham zoals het Gezondheidscentrum Joolz en toekomstige projecten

– Mei Architects & Planners, Robert Winkel;

Project Max & Moore aan de Asterweg

– Marc Koehler Architects, Eric Thijssen en Luke van der Vorst;

Superlofts // Poppies // MARK // intro Open Building Audio Tour

Moderator: Caroline Kruit, DAX Creative Company

 

Programma:

16.00 – Inloop

16.30 – Opening programma;

Welkom bij Oumuamua mede namens ASA

Introductie Buiksloterham, What’s going on?

16:30 – Welkom namens ASA

16:40 – Introductie door Caroline Kruit

16:45 – Space Encounters, Joost Baks

17:05 – Mark Koehler Architects, Eric Thijssen

17:25 – Korte pauze

17:45 – Mei Architects & Planners, Robert Winkel

18:05 – Buiksloterham, waar gaat het heen? Conclusie en vragenronde met de aanwezigen, aangevoerd door Caroline Kruit.

18:20 – Afsluiting, borrels & bites

 

Locatie:

Dat kan alleen in Buiksloterham zijn! ASA is te gast bij Oumuamua, de pop-up waar je geweest moet zijn. Eind 2019 sluit deze unieke plek op de Asterweg 15 met club, bar, restaurant en expositieruimte. Slechts een paar minuten van de Adam Toren en met parkeren voor de deur.

 

Meer over de bijdragen van:

– Space Encounters, Joost Baks

‘Oumuamua, een plek waar werken, eten en cultuur samenkomen’ waarom heeft Space Encounters deze plek – dit gebouw – omarmd?

Space Encounters noemt zich de Buiksloterham-specialist. Inmiddels zijn projecten als het tijdelijke Gezondheidscentrum en de kantoren van Joolz in gebruik. Wat komt er nog aan op de Buiksloterham van Space Encounters. En waar moet het naar toe?

     

Health Care Centre Buiksloterham                                                                                  JOOLZ Office

– Mei Architects & Planners, Robert Winkel

Op de locatie van Oumuamua wordt in januari 2020 begonnen met de bouw van project Max & Moore; een modern kantorencomplex met een in de Buiksloterham passende robuuste uitstraling. Mei streeft naar het behalen van BREEAM Excellent voor hun gebouw en wil een gezonde en groene werkomgeving creeren voor de gebruikers. Hoe gaat dat eruit zien?

– MKA, Marc Koehler Architects, Eric Thijssen & Luke van der Vorst

Marc Koehler ontwikkelde het concept Superlofts, dat op steeds meer locaties in Nederland samen met bewoners wordt vertaald naar flexibele en duurzame woongebouwen. In de Buiksloterham is Superlofts Ridderspoorweg reeds gerealiseerd en Superlofts Republica is in aanbouw. Ook werkt MKA aan Poppies, een circulair woongebouw van houtbouw en aan MARK, een hoogwaardige mixed-use, 9 verdiepingen tellend gebouw met een stoere, industriële uitstraling die inspiratie put uit de New Yorkse midtown architectuur .

 

Buiksloterham. 19 casco lofts offer residents in Superlofts Ridderspoorweg total freedom to customise their home and build a co-living community. Image by Jordi Huisman

Superlofts Republica. With a mix of housing, hotel, sports facilities, hospitality and work/living ateliers, Superlofts Republica is a sustainable microcity in Amsterdam Noord.Superlofts

MKA is mede-initiatiefnemer van Open Building NL, een platform waar architecten en ingenieurs hun kennis over en ervaring met Open Bouwen uitwisselen en delen en gezamenlijk research doen naar de bouwopgaven van deze tijd. Open Building propageert een scheiding tussen bouwkundige systemen waardoor deze los van elkaar aangepast kunnen worden en gebouwen meerdere levenscycli kunnen hebben. Het flexibele deel van de gebouwen wordt in samenspraak met de gebruikers ontwikkeld.

Vanuit het platform Open Building NL wordt de Open Building Audio Tour ontwikkeld; een gids langs recent opgeleverde projecten in Amsterdam. In Buiksloterham staan veel “Open Buildings”; projecten als Superlofts, PATCH22, BlackJack, Stories Buiksloterham en CiWoCo spelen in op een vraaggestuurde markt en en tonen een nieuwe architectuur voor het individu en het collectief.

 

Aanmelden voor het evenement kan hier.